Radio Constanţa: Povestea apicultorului inventator Ion Togan

Radio Constanţa: Povestea apicultorului inventator Ion Togan

112
0

În această săptămână, în emisiunea „România de nota 10” îl cunoaştem pe Ion Togan, apicultor si inventator a două dispozitive medicale menite să ajute oamenii în suferinţă.

Este preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Dobrogea APIS TOMITANA şi a pus la punct, recent, un aparat de inhalare a aerului septic din stupul albinelor precum şi unul pentru ameliorarea hipoacuziei cu ajutorul zumzetului albinelor.

Prima sa invenţie îi ajută pe pacienţii cu afecţiuni bronşice să respire aerul dintr-un stup, un aer bogat în uleiuri volatile provenite din ventilarea mierii de către albine, a propolisului, polenului, păsturii, dar şi a cerii.

Ideea inventării unui astfel de aparat, care a fost deja testat şi brevetat, i-a venit lui Ionel Togan în urmă cu aproximativ doi ani.

Constănţeanul s-a inspirat de la doi apicultori, unul din Germania, celălalt din Austria. Aceştia au demonstrat că aerul dintr-un stup are multe beneficii pentru sănătate, pentru sistemul circulator, respirator, dar şi nervos, iar el a găsit metoda prin care putem să profităm de ele.

Mai mult decât atât, apicultorul spune că nu trebuie să mai mergem până la cea mai apropiată salină, întrucât aerul din stup are salinitatea de cinci ori mai mare decât aceasta.

ispozitivul este portabil, silenţios, pentru a nu deranja activitatea familiilor de albine iar până acum, rezultatele înregistrate la pacienţii care au testat aparatul sunt promiţătoare.

Îi cunoaştem întreaga poveste dar şi câteva secrete din viaţa de apicultor în emisiunea „România de nota 10” realizată de Magda Chirana, Radio Constanţa.