Radio Timișoara: Alexandru Christian Cranciova – un mic geniu muzical

Radio Timișoara: Alexandru Christian Cranciova – un mic geniu muzical

141
0

Alexandru Christian Cranciova, elev în clasa a VII-a la colegiul „Ion Vidu”, este deja considerat un mic geniu. Pasiunea sa pentru muzică s-a făcut simţită încă de la grădiniţă, unde cânta mereu, impresionând educatoarele. Acestea i-au recomandat să studieze muzica, astfel încât a luat primele lecţii de canto şi pian încă de la cinci ani.

Cum vocea sa reproducea doar sunetele grave şi contratimpii, din clasa a IV-a a început să studieze la contrabas, un instrument foarte solicitant.

În vreme ce alţi colegi s-au văzut nevoiţi să renunţe, Alex s-a dezvoltat şi din punct de vedere fizic pe măsura acestuia, ajungând, la doar 14 ani, la înălţimea de 1,80 metri.

A fost nevoit să renunţe la canto, din cauza vocii în schimbare, iar pianul a rămas un instrument de studiu secundar, contrabasul devenind principala preocupare.

O îndeletnicire plăcută în timpul liber este însă aceea de a-i învăţa pe elevii de clasa I de la şcoli obişnuite care îndrăgesc pianul, primele taine ale acestui instrument, familiarizându-i, de asemenea, cu primele noţiuni de cultură muzicală. Din clasa a V-a, Alex Cranciova participă la toate concursurile naţionale şi internaţionale de instrumente şi a câştigat de fiecare dată locul întâi la contrabas, adunând până acum aproape 20 de diplome. Anul trecut şi-a lansat şi un CD cu mici piese pentru contrabas aparţinând unor compozitori celebri precum J.S. Bach, Robert Schumann sau Camille Saint-Saëns.

Exersează cel puţin două ore pe zi iar atunci când se pregăteşte pentru un concurs, studiază şi câte şase-şapte ore zilnic. Visul său este acela de a urma o carieră muzicală şi de a-şi desăvârşi studiile la un conservator din străinătate.