Radio Cluj: 4 cazuri de excelență în educatie care dau speranță viitorului

Radio Cluj: 4 cazuri de excelență în educatie care dau speranță viitorului

253
0

E un loc comun să spui că cea mai importantă investiţe într-un tânăr e educația. E un proces îndelungat al cărui rezultat se vede în timp și garantează viitorul. Cunoastem astăzi 4 cazuri de excelenta in educatie, a unor tineri care de la stiinta la arta dau speranta viitorului.

audio
please specify correct url

Sunt ambitiosi si dornici sa castige cat mai multe premii. Ei sunt echipa I Robot : Tudor Bodea, Darius Miclea, Vlad Florea, Ilie Raus elevi in clasa a VII-a la Liceul Teoretic Nicolae Balcescu si Vlad Tomoioagă, elev în clasa a VI-a la Școala “Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca. Ei sunt câştigătorii  Premiului I la  Competitia Europeana de Robotica Spatiala  IRISS, organizata in colaborare cu NASA , desfăşurat  în decembrie 2015 la sediul ESA ESTEC  din Olanda. Competitia a inclus trei categorii de varsta, 11-13 ani, din care au facut parte si elevii clujeni, 14-16 ani unde a concurat si o echipa de elevi din Piatra Neamt si categoria 17-19 ani. Misiunea celor opt echipe finaliste formate din 30 de elevi si studenti din 5 tari,  a fost de a folosi  un model al Statiei Spatiale Internationale, echipat cu un vehicul Automat de transfer din care sa descarce o incarcatura cat mai mare.

Copiii de azi învaţă limbi străine de la cele mai mici vârste. E garanţia atingerii execelenţei. Maria Bega este eleva care  a obţinut cel mai mare punctaj din lume la un examen Cambridge la limba franceză. Este elevă în ultimul an de liceu la Transylvania College din Cluj. Certificatul Cambridge pentru cel mai bun rezultat din lume, reprezintă o diplomă a performanței academice și este considerat un pașaport pentru universităţile de top din lume.

În povestea unei expoziţii personajul principal este artistul. Amalia Crişan e un copil talentat, modest, plin de sensibilitate pe care o exprimă atât cu pensula, cât şi cu peniţa. La 13 ani are deja în Cv două expoziţii personale şi cronici în reviste de cultuă.

Cu Sara Gînscă Nistea, micuţa poetă de 9 ani, de la Şcoala Gimnaziala Elf din Cluj, intrăm pe teritoriul poeziei. Aici cuvintele vorbesc singure despre sensibilitatea şi acuitatea emoţiilor cu care percep lumea copiii-artişti.

CUBA
Într-un cub locuia o familie de acuarele
în acuarele locuia o pădure
în pădure locuia o bufniţă
în bufniţă locuia o peniţă
în tot acest timp
cubul s-a îndrăgostit de o cubă
cuba era departe

(Sara Gînscă- Nistea , Şc. Gimnazială Elf , clasa a III a)